Çocuklarımıza Ispanak yaparken nelere dikkat edilmeli ? ve Ispanak tarator tarifi

Kış mevsiminin gelmesiyle beraber Ispanağın da sezonu açılmış durumda. Bende bu güzel ama meşakkatli sebze ile ilgili bazı bilgiler paylaşmak istedim. Ispanağın en uğraştırıcı kısmı ise bildiğiniz gibi yıkamasıdır.






Peki ıspanak yıkarken nelere dikkat etmeliyiz?

Çocukların gelişiminde de önemli bir destekçi olan ıspanak yapmaya karar verdiyseniz, yemeği yapmadan önce ıspanağı temizleme kısmına da dikkat etmelisiniz. Ispanak, doğru bir şekilde yıkanmazsa, vücutta kum oluşmasına neden olabilir. Bu kumlar da zamanla böbrek taşına dönüşebilir. O yüzden ıspanak, kıvırcık gibi yeşil yapraklı bitkileri yıkarken mutlaka özen göstermelisiniz.Ispanak yıkarken, yemek yapmadan önce ıspanağı bol su ile en az 4-5 defa yıkadıktan sonra, sirkeli suda bekletin. Eğer evde sirke yoksa, karbonat ve tuz ile de yıkayabilirsiniz. Bunun için 1 çay kaşığı karbonat ve 1 çay kaşığı tuzu, büyük bir kaba koyduğunuz ıspanağın suyuna ekleyin ve en az 1 saat süreyle bekleyin.Tüm bu işlemler, ıspanaklar da herhangi bir toprak ya da böcek kalıntısı kalmasını engeller. Evinizde karbonat ya da sirke yoksa, aynı işlemi limon ve tuz ile de uygulayabilirsiniz. Limon, ıspanakların da daha parlak görünmesini sağlar.

Ispanakları doğrarken de tavsiye edilen tahta bıçak kullanmak yada el ile koparmak. Ben elimle ufak parçalar koparmayı tercih ediyorum.
Önemli olan ıspanağa metal bıçak değdirmemek çünkü;
Sebze ve meyveleri doğrarken metal bıçak kullanmamak çok önemli. Besinlerin antioksidan özelliğini alıp faydasız yiyecekler haline getirir. Taze sebze ve meyvelerin metalle temas etmemesi çok önemli

Bu kısa bilgileri verdikten sonra benim çok severek yaptığım ve çocuklarımızın yiyebileceği, sizinde kolaylıkla yapabileceğiniz bir tarif paylaşmadan olmaz.





Ispanak Tarator

*250 gr Ispanak
*1 adet havuç
*1 diş sarımsak
*yarım su bardağı yoğurt

yapılışı;
Ispanağın yapraklarını temizleyip haşlayın. İnce ince kıyın. Havucu da haşlayıp rendeleyin ve ıspanakla karıştırın. Yoğurda sarımsak, tuz ekleyin. Karıştırıp ezin. Ispanak ve havuş karışımı da ekleyerek bir tabağa alın. Üzerini süzleyip servis yapın

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kızım Az Kalsın Zehir İçiyordu

Sürpriz Yumurtadan Müzik Aleti yapımı

Çocuklar İçin 'Ev Yapımı Limonata' Tarifi