Çocuğunuzu taşırken fıtık olmayın

Bu yazı biraz ''Hocanın dediğini yap, yaptığını yapma'' gibi olacak ama bir sağlık kitabında bu yazıyı okuyup kendimi görünce; benim gibi olan kesin vardır diyerek yazmak istedim bu yazıyı.

Kızımı bebek arabasına neredeyse hiç bindiremedim, bindirdiysem de en fazla yarım saat durmuştur. Özellikle de günün birinde hem arabayı ittirip, hem de kızımı kucağımda taşımam icap edince, tövbe ettim arabayla çıkmaya.
Hâla şuan kızımın 10 kg olduğunu ve saatlerce onu kucağımda taşıdığımı söyleyebilirim. Bu tabii bana bel ağrısı olarak geri dönüyor.Onun için,
yazıdakileri dikkate alıp uygulamakta fayda var.

İşte yazılı kaynakta benim ve benim gibilere olan uyarıcı bilgiler.




Belimizde yer alan 5 adet omur kemiğinin arasında ''disk' adı verilen kıkırdaklar yer alıyor. Bel fıtığı beldeki omur kemikleri arasında bulunan bu disklerin aşırı zorlanmalar nedeniyle fıtıklaşması sonucu ortaya çıkıyor. Boyun fıtığı da yine aynı mekanizmayla gelişiyor ve kişinin yaşam kalitesini ciddi boyutlara düşürebiliyor. Özellikle yeni doğum yapmış anneler bel ile boyun fıtığı riski altındadır. Bebeği uzun süre pusetle taşımak, aniden eğilerek kucağa almak, çocuk kucaktan inmek için yere doğru hamle yaptığında beli aniden sağa veya sola eğmek omur kemiklerindeki diskleri aşırı zorluyor ve bunun sonucunda da bel yada boyun bölgesinde fıtık gelişebiliyor.

Çocuğunuzu taşırken nelere dikkat etmelisiniz ?

* Çocuğunuzu pusetle taşımaktan kaçının. Başka çareniz yoksa pusetini üstüne yerleştirebileceğiniz bir çocuk arabasıyla taşımaya özen gösterin.

* Eğer pusetle taşımak zorundaysanız her 100 metrede mola verin. Puseti yere bırakırken belinizi veya kalçanızı değil, dizlerinizi kırarak dik olarak eğilmeyi ihmal etmeyin.

* Çok ağır olamayan, kolay taşınabilir pusetleri tercih edin.

* Belinize fazla yük bineceği için çocuğunuzu ayaktayken kucağınıza almayın.

* Çocuğunuzu bir yere dik olarak oturduktan sonra kucağınıza alın. Kucağınızdayken ayağa kalkmayın.

* Çocuğunuz kucağınızdayken belinizi sağ veya sol tarafa eğilerek yere bırakmayın.
                          

Yorumlar

  1. Bebek arabası konusunda bu aylarda biraz inatçı oluyorlar. Bizde çok çektik. Baktım olacak gibi değil ki benim herif 10 kg'nun da üstünde ve çok ağır :) arabayı bahçeye çıkardım ve ağlata ağlata turladım. Bebek arabasının, kötü olmadığını hatta dikkatli bakarsa ilgisinin çekecek çok şeyler olduğunu vurguladım ona. Şarkı söyledim kendim besteledim dışarda biraz rezil olsam da :P gerçekten çok işe yaradı.Eline ilgisini çekecek bir şeyler verdim. Bu havuç, simit, salatalık veya çok sevdiği ayıcığı oldu. Hala biraz vızıklansa, ayıcığını veriyorum eline susuyor. Sizde ona eğer yoksa güven verecek bir oyuncak bulabilirsiniz. Bunu yaparken etraftaki "aman ne ağlatıyorsun çocuğu" laflarına kulak asmayın lütfen. Neler yaşadığınızı bilemez çünkü o densizler davulun sesi hoş gelir uzaktan kulaklarına. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnanın hepsini denedim, oyuncağı olsa da kızım çabuk sıkılıyor her şeyden. Zaten bebek arabasını da sevmemesinin sebebi oturmaktan sıkılması :) içi içine sığmıyor. Normal de bile yeni oyuncak aldığımız da en fazla bir kaç dakika oynuyor o kadar.Devamlı hareket halinde olmak istiyor.

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kızım Az Kalsın Zehir İçiyordu

Sürpriz Yumurtadan Müzik Aleti yapımı

Çocuklar İçin 'Ev Yapımı Limonata' Tarifi