Seyyar satıcıda çocuk güneş gözlüğü




Geçen günlerde eşimle dışarıda dolaşırken, güneş gözlüğü satan bir seyyar satıcıya rastladık. Yetişkinler için bile sayısız zararı olan bu kalitesiz gözlüklerin, çocuklara hitaben satılması beni hayli üzdü. Özellikle bunları çocuklarına alanları görünce üzüntüm daha da arttı.

Satıcının yanına gittim, fiyatını sordum cevap;
- 5tl ama daha pahalısı var, onlar 10tl dedi.

Gülsem mi ? Ağlasam mı ? bilemedim. Daha doğrusu ağlanacak halimize güldüm diyebilirim.
Bir gözlük alıp inceledim, plastikten yapıldığı belliydi ve üzerinde tamda tahmin ettiğim yazı vardı 'made in china' !
Çok alan var mı bunları ? Diye sorduğumda ise duyduğum cevap maalesef ki olumluydu.

Çocuğunuzun ilgisini çekmeyi başaran cicili bicili ama göz sağlığını bir o kadar bozucu gözlükleri almayın.
Israr edip ağladığında ise, bir şekilde nedenini anlatın ve çocuğunuza zarar vermeyecek kaliteli gözlüklerden alın.

Peki, çocuğumuza güneş gözlüğü alırken nelere dikkat etmeliyiz ?



Bu soruyu Florence Nighthingale Hastaneleri Göz Hastalıkları Doktoru Rıfat Rasier şöyle cevapladı;

Çocuklarda güneş gözlüğü, sadece gözü fazla ışıktan korumak için değil, zararlı ultraviyole ışınlarını önlemek için kullanılmalıdır. Çocuklarımızın güneş ışınlarından yararlanmasını tabii ki ihmal etmemeliyiz, ancak direkt olarak güneş ışığına bakılmamalıdır. Güneşe direkt bakıldığında, güneş gözlüklerinin de yeterince koruyucu olmayacağı unutulmamalıdır. Gözlerimizi güneşin zararlı etkilerinden korumak amacıyla güneşli havalarda, ışıktan rahatsız olmasak dahi, güneş gözlüğü kullanmak faydalıdır. Çocuklarımız için güneş gözlüklerini seçerken özellikle kaliteli camları seçmeliyiz ve ultraviyoleden koruyup korumadığına dikkat etmeliyiz

 Normalde karanlık ortamlarda göz bebeklerimiz büyür. Ve böylece daha çok ışık göz bebeklerimizden içeri sızar. Eğer % 100 ultraviyole koruyuculuğu olmayan bozuk camları çocuklarımıza taktırırsak gözün önünde karanlık bir ortam oluşacağından göz bebeklerigenişleyecektir. Ve koruyuculuk oranı düşük olan bu camlardan geçen UV ışınları göze zarar verecektir. Bu sebeple ultraviyole geçiren bozuk camları takmak göze zarar verecektir. Çocuklarımıza bu gözlükleri taktırmaktansa hiç güneş gözlüğü taktırmamak gözü daha çok koruyacaktır

 Bazı ülkelerde gözlüklerin koruyuculuklarıyla ilgili olarak sertifikalar vardır. Sizde gözlük satın alırken böyle bir sertifikanın olup olmadığını sorun. Eğer varsa bu sertifika da gözlüğün ultraviyole A ve B ışınlarını geçirip geçirmediği yazacaktır. İdeal bir güneş gözlüğü ultraviyole A ve B yi geçirmez ve ideal olarak %95-100 geçirmemelidir.

twitter @GozDoktoru_RR


Yorumlar

  1. Bu duyarsızlıktır bizim kalitemizi düşüren..ne olacak bir şeyi de olması gibi yapsak ne olur bir şeyi de doğru yapsak..kolaycı fırsatçı..bu mantık çok yanlış..seyyar satıcı da suçlu müşterileri de öyle..talep var ki üretilip satılıyor..

    Yorumlarda kelime doğrulama var arkadaşım yorum bırakmak zorlaşıyor bu yüzden özellikle mobil cihazlardan etkisiz hale getirmeni tavsiye ederim,hayırlı cumalar.

    YanıtlaSil
  2. Zaten Çin malları hayatımıza girdiğinden beri kalitesizleştik, önemli olan müşterinin bilinçli ve duyarlı olması.

    uyarı için teşekkürler, sanırım düzelttim. Hayırlı günler. Sevgiler.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kızım Az Kalsın Zehir İçiyordu

Sürpriz Yumurtadan Müzik Aleti yapımı

Çocuklar İçin 'Ev Yapımı Limonata' Tarifi